Αφιέρωμα: “Nu Disco”

Αφιέρωμα:

Αφιέρωμα: “Nu Disco”

Η Nu Disco αποτελεί τη σύγχρονη αναβίωση της Disco των 70′s και 80′s, με επιρροές από τις στυλιστικές τεχνικές της Italodisco και Eurodsico. Εμφανίστηκε κοντά στα τέλη του 2000, αλλά τη μεγαλύτερη άνθηση την έκανε το 2005 και έπειτα.
Η ατμόσφαιρα και η αισθητική της Nu Disco, διατηρεί τη λάμψη και τη νοσταλγία που κρύβει η χρυσή εποχή της Disco, απλά με ηλεκτρονικές πινελιές που συνάδουν με την εποχή της τεχνολογίας που ζούμε.
Ιδιαίτερη απήχηση βρίσκει στην Ευρώπη και την Αυστραλία, αφού παραγωγοί των δύο ηπέιρων επανεκδίδουν disco κομμάτια, επηρεασμένοι από την αμερικανική disco ή electro, είτε από άλλα υποείδη όπως, electroclash και deep house. Συγκροτήματα όπως, Miami Horror και Cut Copy (Αυστραλία) επωμίζονται τον ήχο της Nu disco, όπως ονόματα σαν, Daft Punk, Breakbot, Anoraak (Ευρώπη-Γαλλία) κάνουν το ίδιο.

Ενδεικτικά να πούμε ότι, η Nu Disco μπορεί να είναι συνδυασμός των μουσικών τάσεων όπως, Synthpop, Electro, Funk, House και φυσικά της Disco.
Μια ιδιαίτερη αναφορά θα μπορουσε να γίνει στη “σχολή” της French House και French Electro, αφού αποτελούν πρωτοπόροι στην παραγωγή Nu Disco, και γενικότερα στην επαναφορά της Disco στο προσκήνιο. Ονόματα που έχουν συνδεθεί με την κίνηση αυτή είναι, Aeroplane, The Magician, Lindstrom, Tensnake, Televisor, Todd Terje κ.α.
Κλέινοντας το άρθρο αυτο, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου προσωπική άποψη για τη Nu Disco, λέγοντας ότι, αποτελεί από τις πιο όμορφες μουσικές τάσεις των τελευταίων ετών και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει για πολύ ακόμα καιρό να “βασανίζει τα αυτιά μας”.

Video:

Wall of Sound, Eskimo Recording, 2010

EMI Records, 2009

Γράφει ο Παναγιώτης Τσάγκαρης

http://www.facebook.com/panagiotis.tsagaris.3

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>